- Készlet: Készleten
- Cikkszám: 1111
- Súly: 100.00g
- Gyártó: Coffe X-Press
Lehetséges választások
A csomag futárszolgálatnak történő átadása után 1-2 munkanapon belül kézbesítésre kerül.
A termék adatlapon szereplő képek illusztrációk, a gyártók a csomagoláson változtathatnak. A képek a szebb megjelenés érdekében a termékek gyűjtőcsomagolásairól készűltek.
Minden termék ára 1 db termékre értendő!
Minden általunk forgalmazott termék eredeti, gyári csomagolásban érkezik.
Netto 20000 Ft összértékü vásárlás esetén a szállítás ingyenes!
Laosz - Single Origin Speciality
Laosz fő kávé termesztési területe a Bolaven-fennsík, amely vulkáni vörös földdel fedett, ebben a kávé cserjék plusz ízekkel gazdagodnak. A kávé cserjék fajtái az Arabica, valamint a Robusta és a Liberica Coffee.
Az 1920-as években hoztak be először az országba kávéfőzőket a franciák, akik kiváló kávé termesztési területként ismerték el a magaslati fennsíkot és a termékeny talajt.
A Bolaven-fennsík három déli tartományt foglal magában: Saravan, Champasak és Sekong, a határvonaltól nyugatra található a közép-vietnami hegyvidék Kambodzsa határától északra.
Laosz nagy potenciálját mutatja a jövő kávé termelésének köszönhetően nagy népessége (közel 7 millió ember) és bőséges föld a kávé termesztéséhez. Ez a tengerparttal nem rendelkező nemzet azonban háborúban és harcban edzett, az emberek több mint egynegyede él szegénységben.
Míg sokan csak az ópiumra támaszkodtak, mint egyetlen gazdasági lehetőségük, a kávé egyre inkább alternatívává vált.
Az 1990-es években Laoszban kávé termesztő terület fejlesztési kezdeményezést finanszírozott az Európai Unió, de végül nem sikerült a termék sikeres piaci bevezetése a kereslet hiánya miatt. Laoszban jelentős kávétermesztés megújításáért tett erőfeszítések azonban most is megvalósulnak.
Több százezer kávéfát ültettek, és a növény egyes területeken az ópiumot váltja fel. Laoszban Paksong a "kávé fővárosa".
Régebben a legtöbb Laoszban termesztett kávébabot eladták a közvetítőknek, akik eladták a Szovjetuniónak és más kommunista szövetségeseknek.
Az Egyesült Államokban új piacokat fejlesztenek ki a laoszi kávé számára, amelynek középpontjában a magasabb minőségű bio-Arabica kávék termelése áll, amelyeket a speciális minőségű kávékkal foglalkozók forgalmaznak, nem pedig az alacsonyabb minőségű Robusta kávékat kedvelő pörkölők.
Ez sokkal jobb megtérülést biztosít a gazdálkodók számára, és ösztönzőleg hat Laoszban a kiváló minőségű kávé gyártásának növelésére.
Bár a kávégyártás volumene még mindig viszonylag alacsony, az elkövetkező években várhatóan növekedni fog a teljes laoszi kávé minősége a jobb termesztés, betakarítás és feldolgozás miatt.
A laoszi Saffron kávé nevű vállalat olyan zöld kávé babot kínál, amelyet hegyi törzsek termesztenek (például Mien, Khmu, Hmong és Gasak) a Luang Prabang világörökségi város északi Laosz hegyeiben a Mekong folyó mentén.
A sáfrány kávé árnyékos, organikus Arabica kávé, amely több mint 800 méterrel a tengerszint felett, a Luang Prabang fennsíkján terem és nedves feldolgozás után kerül értékesítésre.
Az 1990-es évek elején Laosz mintegy 83 000 zsákot (kb. 5000 tonna) gyártott, és ez azóta több mint megnégyszereződött. Sok laoszi kávét exportálnak Franciaországba.
Miközben a laoszi kávégyártás várhatóan továbbra is igen gyorsan növekszik, a munkaerőhiány miatt korlátozások léptek életbe.
Azonban minden bizonnyal javulni fog a hektáronkénti hozam is a növekvő módszerek és a termesztett kávé minőségének javítása miatt, amelyek magasabb hozamot eredményezhetnek, és a laoszi kávé megbecsülését hozhatják a különleges kávék piacán.
Jelenleg a laoszi kávé termény túlnyomórészt az alacsonyabb minőségű Robusta, bár a magasabb minőségű Arabica termesztésének aránya nőtt. Van egy nagyon kis mennyiségű Liberica kávé is, amelyet Laoszban termesztenek.
Kontinens | Ázsia |