- Készlet: Készleten
- Cikkszám: 1115
- Súly: 100.00g
- Gyártó: Coffe X-Press
Lehetséges választások
A csomag futárszolgálatnak történő átadása után 1-2 munkanapon belül kézbesítésre kerül.
A termék adatlapon szereplő képek illusztrációk, a gyártók a csomagoláson változtathatnak. A képek a szebb megjelenés érdekében a termékek gyűjtőcsomagolásairól készűltek.
Minden termék ára 1 db termékre értendő!
Minden általunk forgalmazott termék eredeti, gyári csomagolásban érkezik.
Netto 20000 Ft összértékü vásárlás esetén a szállítás ingyenes!
Uganda Bugisu - Single Origin Speciality
A legtöbb Ugandában (80%) termesztett kávé Robusta (Coffea canephora var. Robusta) fajtából származik, a másik 20% pedig Arabica fajta Typica, SL 14, SL 28 és Kent. Ugandában termesztik az arabica fajta Bugishu / Bugisu (Coffea arabica var. Bugishu) kávét, amelyet a Sipi-vízesés közelében termesztenek az Mt. Elgon, ez Uganda egyik legnagyobb hegye.
Régió: Uganda (Bugisu)
Termő magasság: 1300 - 2200 méter
Arabica (Typica, SL 14, SL 28, Kent)
Szüreti időszak: október - február
Mosási folyamat: teljesen mosott
Íz: Narancs, Gyümölcsös, Pekoe Tea
Test: Sima
Savasság: Boros
Általában a kávé termesztési régiókat a következőkre osztják:
Nyugat-Nílus (Okoro - a Kongói Demokratikus Köztársasággal és Szudánnal az Északnyugaton)
Északi régió (Lira, Gulu)
Kelet (Mbale, Bugisu - Kenyával határos)
Közép- és délnyugat (Jinja, Mukono, Kampala, Masaka - a Victoria tó)
Nyugati régió (Kasese, Mbarara - szintén a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos)
A nyugati régiók sok Arabica kávét termelnek, amelyek a magasabb magasságokban, például a Rwenzori-hegységben nőnek (ami valójában a csúcsok havát veszi fel). Ezek természetesen feldolgozottak ("drugars").
Egy jó főzött csésze Bugisu (vagy "Bugishu") kávé kecses utalásokat tartalmaz, mint a kívánatosan boros savanyúsága egy finom afrikai kávénak, édes csokoládé íz és gazdag textúra. Általánosságban elmondható, hogy az ugandai kávék alacsonyabb komplexitása és könnyebb teste általában kevésbé teszi őket kitüntetetté, mint a szomszédos Zimbabwe, Tanzánia vagy Kenya finomabb kávéit.
A Victoria-tó vízgyűjtőjénél a Robusták jól illeszkednek az agyagban gazdag talajokhoz, és a termesztéshez előnyösek a régió egyes magas hegységei. Magasabb savasságot képesek kifejleszteni, mint az alacsony magasságú Robusták és így tisztességes kávékat alkothatunk belőlük.
UGANDA BUGISHU KÁVÉ
Ezt a Coffea arabica kávé növényfajtát (Coffea arabica var. Bugishu) Észak-Ugandában termesztik a Sipi vízesés közelében. A Bugishu kávét tiszta íz és megkülönböztető aromája különbözteti meg. A legjobb Bugishu (vagy Bugisu) Uganda a Mt. Elgon-ban nő.
Az arabica zöld kávé betakarítási szezonja októbertől februárig tart, a Robustáé (novembertől februárig). A betakarítás után a kávét természetes módon mossák (helyileg "wugar" néven ismert az eljárás), vagy természetesen feldolgozzák.
Érdekes módon vadon élő Robusta kávéfákat is találhatunk Ugandában, mivel alkalmasak az éghajlatra. Elméletileg őshonos Ugandában a növény, a Robusta a legnagyobb exportált kávéfajta Ugandában, amely a világ második legnagyobb exportvolumenével büszkélkedhet.
Az ugandai kávét vagy "A" (15/16 - egyenlő Kolumbiai "Exelso" méretű) vagy "AA" (17/18 - egyenlő a kolumbiai "Supremo" méretével).
Kontinens | Afrika |