Egy klasszikus vasárnapi ebéd levezetéseképpen a gyerekeknek sütemény, a felnőtteknek kávé dukál. Miért ne lehetne ötvözni a kettőt? Az alábbi finomságok ráadásul sütés nélkül is könnyen elkészíthetőek!

 

Amarettós golyók


Bár a hozzávalók 4 adagra szólnak, nyugodtan meg lehet duplázni a mennyiséget: az amarettós golyó tipikusan egy “na még egyet” desszert. 40 dkg darált kekszet kell egy evőkanálnyi kakaóporral, egy presszó csészényi feketekávéval, 20 dkg porcukorral és egy evőkanál amarettóval összegyúrni. A kész masszából már könnyű kis golyókat gyúrni, kakaóporba, darált dióba, kókuszreszelékbe forgatni ér! Hidegen a legfinomabb – ha kibírod, hogy ne edd meg azonnal, fogyasztás előtt tedd egy órára a hűtőbe!

 

A régi kedvenc: keksztekercs


Természetesen feljavítva: kávéval. Fél kiló darált kekszhez adjunk hozzá két evőkanál kakaóport, ezt pedig öntsük fel két és fél csészényi feketekávéval. Az így keletkezett masszát nyújtsuk ki egy sodrófával. Miközben hűlni hagyjuk a masszát, neki is láthatunk a világ legegyszerűbb krémjének elkészítéséhez. 200 gramm szobahőmérsékletű vajat verjünk fel habverővel, közben finoman adagoljunk hozzá 5 evőkanál porcukrot. Kenjük rá az édes krémet a tésztára, majd szorosan tekerjük fel.

A keksztekercset is célszerű minimum fél órára hűtőbe rakni – persze azt, hogy vissza is kerül-e belőle valami, már nem tudjuk garantálni.

 

Az örök klasszikus: tiramisu


Ugye senki sem gondolta komolyan, hogy pont a tiramisu maradhat ki a listából? A legfinomabb kávés desszerthez nincs is másra szükségünk, mint 5 tojásra, fehérjét és sárgáját különválasztva. A fehér részből természetesen hab lesz, a sárgáját két csomag vaníliás cukorral és 5 evőkanál kristálycukorral összekeverjük.

A kész keverékhez hozzáadjuk a keményre felvert fehérjét és 50 dkg mascarponét. Jöjjön a legjobb rész! Másfél deci erős feketekávét összeöntünk 30 ml rummal – ebbe kell alaposan belemártogatni 200 grammnyi babapiskótát. A piskóta felét egyenletesen sorakoztassuk fel egy tálba vagy tepsibe. Erre jön egy adag krém, majd egy újabb réteg piskóta, végül a megmaradt krém. Kegyetlenség, de a tökéletes állag eléréséhez egy napig hűtőben kell tárolni – addig nincs kóstoló, nincs “csak egy szelet”!

 

És hogy mihez ajánljuk? Mindenhez!


Legyen szó egy baráti találkozóról, az anyós-após váratlan hétvégi látogatásáról – valószínűleg még nem született olyan ember, aki nemet mondana egy kávés finomságra!