Napi találós kérdésünk következik: egyszerre ébreszt fel, tökéletes desszert és garantáltan jobb lábbal kelsz fel vele – mi az? Ha valamivel, akkor a mochával biztos nem tudsz mellé lőni! Ráadásul amilyen finom ez a különlegesség, annyira egyszerű elkészíteni!

Egy kis történelem…


A mocha egy máig létező-viruló jemeni kikötővárosról kapta a nevét. Itt, a Vörös-tenger partján terem meg az a halványsárga-zöldes színű kávébab, amihez alapból tartozik egy kellemes, csokoládés aroma. Az arab ország nem csak hogy élen jár a kávé termesztés terén, de a kávé egyik őshazájaként is ismert. Mocha városa már a 15. században is híres volt kávékereskedelméről – úgyhogy ha valahonnan, akkor innen érdemes egy-két kávéfőzős praktikát ellesni.

Így készül a tökéletes mocha


Bár a kávé élénkítő hatását először etióp nomádok „fedezték fel”, a kávé rendszeres fogyasztása nem véletlenül inkább Jemenben terjedt el: az iszlám szúfik hamar rájöttek, hogy az éjjeli imádságokat könnyebb egy nagy adag erős kávéval átvirrasztani. A mocha ennek megfelelően régen egy intenzív, koffeindús kávénak számított – most viszont inkább koncentráljunk az ízesítésre! A legfinomabb mocha kávé egyötöd rész forró tejből, kétötöd rész csokoládéból és kétötöd rész eszpresszóból áll.

Minden más hozzávaló gyakorlatilag ízlés kérdése, kísérletezni viszont mindenképp érdemes. Ha a szokásos gyors-kotyogós helyett valami különlegességgel szeretnéd meglepni a párodat, használj fehércsokit a presszó mellé! Értékelni fogja, ha egy édes-habos különlegességgel segíted a reggeli ébredését. Az, hogy a mocha tetejét tejhab vagy tejszínhab díszíti-e, már tényleg ízlés kérdése, de az igazi ínyencek körében szokás egy kevés narancshéjat és fahéjat is reszelni a habra! A bátrabbak viszont megpróbálkozhatnak egy kis vaníliával vagy chilivel is – mindkettő tökéletesen kihozza a csokoládé és a kávé aromáját!

Fogyaszd igazi jemeni módra!


Jemenben még a kávé elfogyasztásának is külön kultusza van – bár ez a többszáz éves történelmének vonatkozásában nem csoda. A  jemeni tradicionális kávéfőzés íratlan szabályai szerint a kávét akár két-háromszor is felforralják, lefőzik, majd hagyják kihűlni. Ez hozza ki igazán a kávé aromáját, és a jemeniek egyáltalán nem sajnálják erre az időt.

Ha a reggeli ébredéshez szükséged van a szokásos koffeinlöketre, az olyan „hosszabb” kávékat, mint a mocha, inkább vendégváró, családkényeztető különlegességként készítsd el! Vendégeid és családtagjaid hálásak lesznek érte.